Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

MOONSPELL - "Alpha Noir" - Review


Έφτασε λοιπόν η ώρα να έχουμε στα χέρια μας τον καινούργιο δίσκο των Πορτογάλων goth-metallers MOONSPELL.
Ομολογουμένως η αναμονή αυτή ήταν μεγάλη αφού οι ίδιοι μας είχαν προιδεάσει με τις δηλώσεις τους για κάτι διαφορετικό και πολύ δυνατό.
 Έπρεπε λοιπόν να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα αυτιά αν όλα αυτά ήταν όντως πραγματικότητα ή απλά προωθητικά "τερτίπια".
 Οι Πορτογάλοι τελικά ήταν ειλικρινέστατοι,ο δίσκος απο το πρώτο τραγούδι μέχρι το τελευταίο επιβεβαιώνει στο έπακρο τα λεγόμενά τους.Είναι φανερό σε κάθε νότα ότι δούλεψαν πολύ σκληρά για το τελικό αποτέλεσμα.
 Ηχητικά έχουμε επιστροφή στις παλιές "σκληρές" μέρες του συγκροτήματος.Πολύ πιο heavy,μέχρι και ακραίο σε μερικά σημεία,με το gothic feeling να πλανάται παντού μέσα στα τραγούδια,σκοτεινό και καταχθόνιο,βαρβάτο και βρώμικο,όλα αυτά είναι το "Alpha Noir"!

 Οι κιθάρες θερίζουν ασταμάτητα ανυπεράσπιστα κεφάλια,εκτοξεύουν heavy metal riffs με καταιγιστικό ρυθμό,είναι βαριές κι ασήκωτες,γρήγορες και εκστασιασμένες.
 Το rhythm section χτίζει έναν τεράστιο επιβλητικό τοίχο απο πίσω,σφιχτοδεμένο και σταθερό,ακλόνητο και δυναμικό.
 Ο Ribeiro δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σε όλη τη διάρκεια του δίσκου.Με την απίστευτη ικανότητά του να γίνεται είτε οργισμένος και να φτύνει τους στίχους με περίσσιο θράσσος και μένος στο πρόσωπό μας,είτε να οδηγείται σε περίεργα μαύρα μυστηριακά μονοπάτια και να γίνεται ατμοσφαιρικός,διαστροφικός,δαιμονισμένος.

 Οι MOONSPELL είναι καταιγιστικοί σε όλα τα τραγούδια,δείχνουν διάθεση να γκρεμίσουν τα πάντα στο πέρασμά τους,να εξολοθρεύσουν οτιδήποτε τους εμποδίζει ή τους ενοχλεί,είναι ισοπεδωτικοί και ξαναβρίσκουν όλη αυτή την δύναμη που τους έλειπε τελευταία.Ανανεωμένοι και αποφασισμένοι να επανέλθουν στα μονοπάτια που τους καθιέρωσαν στην metal-goth σκηνή.

 Η παραγωγή του Tue Madsen είναι ακριβώς όπως αρμόζει στις συνθέσεις,καθαρή αλλά όχι γυαλισμένη δίνει στα τραγούδια το ύφος και τον όγκο που πρέπει.
 Το artwork του δικού μας Seth Siro Anton αποτελεί κλασσικό δείγμα δουλειάς του που δεν χρειάζεται κριτική.

 Οι MOONSPELL είναι εδώ πάλι,όπως τους αγαπήσαμε,ένα συγκρότημα που ξεχειλίζει απο ζωντάνια,που συνδυάζει όσο ελάχιστοι,τόσο όμορφα το gothic με το heavy metal και που μπορεί να φτιάχνει δίσκους που να σε αρπάζουν και να σε κρατάνε σφιχτά με τα τραγούδια τους.

 Να σημειώσουμε ότι θα υπάρξει και μια ειδική deluxe έκδοση του δίσκου όπου θα περιέχεται ακόμα ένας δίσκος,το "Omega White" και για το οποίο μετά απο το άκουσμα του "Alpha Noir" ανυπομονούμε ακόμα πιο πολύ.

                                                                                                                               Βαθμολογία  90/100

01. Axis Mundi
02. Lickanthrope
03. Versus
04. Alpha Noir
05. En Nome Do Medo
06. Opera Carne
07. Love is Blasphemy
08. Grand Stand
09. Sine Missione

Δεν υπάρχουν σχόλια: